• MGB

Wat is een biopolaire stoornis?

Toen ik opgroeide, was ik altijd een onstuimig en energiek kind. In mijn gedachten was ik creatief, extravert en uniek. Voor mijn familie en leraren was ik heel veel; mijn energie leek meer op hyperactiviteit, mijn humeur veranderde vaak en ik zou periodes van impulsief gedrag doormaken. Toen mijn moeder het onder de aandacht van een arts bracht, kreeg ik de diagnose ADHD. Ik heb het grootste deel van mijn puberteit verschillende medicijnen geprobeerd om de symptomen te helpen beheersen.


Toen begon ik op de universiteit te worstelen met zelf beschadiging en met de hulp van mijn ouders ging ik regelmatig naar een therapeut. De therapeut verwees me uiteindelijk naar een psychiater, die me officieel de diagnose bipolaire II-aandoening gaf. Vreemd genoeg kwam dit als een opluchting. Ik heb eindelijk meer begrepen over de manier waarop mijn hersenen werken en hoe ik mijn aandoening moet behandelen. Maar hoewel medicatie en therapie enorm behulpzaam waren bij het in balans brengen van mijn hersenchemie, worstelde ik nog steeds met één element van een ernstige psychische aandoening: het stigma. Er is veel vooruitgang geboekt in de manier waarop we over psychische aandoeningen in de samenleving praten, maar ik heb snel geleerd dat we nog een lange weg te gaan hebben. Er zijn veel misvattingen over bipolaire stoornis, in het bijzonder, en ik heb uit de eerste hand ervaren hoe deze de perceptie van mensen van een persoon die ermee leeft kan schilderen.


Verwant:

Bebe Rexha opent over bipolaire stoornis in nieuw interviewBebe Rexha zegt dat behandeling voor bipolaire stoornis haar als mens heeft "verbeterd"

Mijn ervaring is dat weinig mensen begrijpen dat er eigenlijk verschillende aandoeningen zijn die onder de paraplu van een bipolaire stoornis vallen. Mensen zijn meestal het meest bekend met bipolaire I, die wordt gekenmerkt door ernstige depressieve episodes en periodieke periodes van manie die ernstig genoeg kunnen zijn om ziekenhuisopname te vereisen. Met een bipolaire II-aandoening fiets ik tussen periodes van ernstige depressie en kortere, veel minder ernstige episoden van hypemanie. Ik ben ook de misvatting tegengekomen dat een bipolaire stoornis uitwisselbaar is met schizofrenie, een ziekte die de realiteit van een persoon kan verstoren, zozeer dat ze hallucinaties of wanen kunnen ervaren. Dat onderscheid is heel belangrijk.


Ik hoop dat iedereen die worstelt met een bipolaire stoornis hetzelfde kan voelen: geaccepteerd, geliefd en ondersteund.

Dit is een modaal venster. Er is geen compatibele bron gevonden voor deze media.

Er zijn zoveel dingen waarvan ik wenste dat meer mensen mijn toestand begrepen. Ik wou dat ik kon verdrijven met het idee dat bipolaire II betekent dat ik "humeurig" of "gek" ben. Mijn hersenchemie is gewoon anders dan die van andere mensen, en dat is OK. Ik wou ook dat mensen die begrepen dat een bipolaire stoornis de impact van bipolaire II op het leven van een persoon niet zou verminderen, alsof de diagnose op een of andere manier minder geldig is dan bipolaire I. Trouwens, ik wou dat meer mensen begrepen dat een bipolaire stoornis eruit ziet voor iedereen anders. Ik heb verschillende vrienden met bipolaire I of bipolaire II. Sommige hebben zelden afleveringen, terwijl anderen meerdere keren in het ziekenhuis zijn opgenomen, waaronder ikzelf.


Voor mij zijn de depressieve afleveringen merkbaar diep, en mijn manische afleveringen kunnen zorgwekkend en zelfs eng zijn voor degenen die er uit de eerste hand getuige van zijn. Zonder mijn medicatie waren er momenten dat ik afleveringen zo intens ervoer dat ze mijn leven bedreigden. Gelukkig ben ik vandaag, met de steun en verantwoordelijkheid van familie en vrienden, gezond en evenwichtig. Mijn ziekte maakt deel uit van mijn leven, maar ik weiger het me te laten beheersen - en ik ben sterk genoeg geworden om niet toe te staan ​​dat deze misvattingen mij beïnvloeden. Ik hoop dat iedereen die worstelt met een bipolaire stoornis hetzelfde kan voelen: geaccepteerd, geliefd en ondersteund.


Als je het gevoel hebt dat jij of een geliefde symptomen van een bipolaire stoornis ervaart, heeft de geest middelen beschikbaar-makkelijker

gezegd er is hulp beschikbaar.

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Burnout- tijd voor vernieuwing.

Water dat stagneert, raakt verontreinigd. Gezien wij zelf voor meer dan 70% uit water bestaan, is dat ook bij ons het geval. Om gezond te blijven dient het te stromen, in jezelf en in je leven. In dez

Wat voor engel past bij jou sterrenbeeld

Wat is jouw teken van de dierenriem? Waterman (21 januari – 18 februari)Vissen (19 februari – 20 maart)Ram (21 maart-20 april)Stier (21 april-21 mei)Tweelingen (22 mei-21 juni)Kreeft (22 juni-23 juli)

Feandyk 2, 8724 LG It Heidenskip, Friesland, Netherlands

0630295424

©2017 BY MEDIUM MARQUERITTE, HYPNOTHERAPIST AND LIFE COACH. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

algemene voorwaarden

privacy